Wijnhuizen in Italië

Wijnhuizen in Italië

Als wijnliefhebber kom je in Italië  onwijs aan je trekken. Italianen zijn immers erg goed culinair onderlegd en weten hier een heerlijk wijn bij te schenken. Je begrijpt natuurlijk wel dat ik als groot liefhebber van food & wine erg heb uitgekeken naar onze vakantie.

Je zou het misschien in eerste instantie niet zo snel zeggen, maar Italië is een van de grootste wijnlanden ter wereld. Bijna een kwart van alle wijnen die wereldwijd gedronken wordt komt uit Italië. Veel mensen denken dat Frankrijk het ultieme wijnland is, maar dat is niet waar. Er wordt wereldwijd meer Italiaanse wijn gedronken dan Franse wijn. Je snapt dan ook direct waarom wij graag naar Italië gaan als we vakantie hebben.

Veelzijdigheid van Italiaanse wijnstreken

Het leuke is dat Italië een veelzijdigheid kent aan wijnstreken. Italië heeft een enorme hoeveelheid aan druivenrassen. Ik heb me laten vertellen dat er ongeveer 350 verschillende druivensoorten zijn, die officieel erkend zijn. Er zijn bijzondere druivensoorten die alleen in Italië groeien. 

Deze druivensoorten groeien in verschillende gebieden. Daarom is het zo leuk om steeds weer een ander gebied te bezoeken. Je wordt iedere keer weer verrast. We zijn dan ook zeker nog niet klaar met dit land en laten ons graag de volgende keer weer verrassen!

Wijnen uit de Toscane

Wij zijn dit jaar naar het prachtige heuvelachtige landschap van de Toscane geweest. Deze plek kenmerkt zich door de mooie historische steden (denk alleen maar aan Florence), de fantastische lokale restaurants en de fascinerende wijngaarden. Je ziet overal de wijngaarden die omzoomd worden door cipressen. De bekendste wijn uit deze streek is de Chianti. Dit is een wereldwijde topper, die je vooral kunt herkennen door die overbekende strooien mandflessen. Maar de betere Chianti’s worden in normale flessen gebotteld hoor. Voor de fijnproevers: deze wijn wordt van de Sangiovese druif gemaakt. Daarnaast kun je hier overigens voor veel andere wijnen terecht. De Toscane kent een aantal fantastische wijnen.

Wil je meer weten over Toscane, ik heb een hele leuke website ontdekt van de Vlaming Günther Desaever, hij woont daar al jaren en geeft leuke tips en wetenswaardigheden over Toscane.     Wat betreft het Klooster Badia A Passignano waar wij geweest zijn met bij behorende Osteria verwijs ik je graag naar zijn website  Op vakantie naar Toscane

Deze streek zal bij veel wijnliefhebbers tot de favoriete wijnstreken behoren en nu ik er weer geweest ben (en de wijnen heb mogen proeven) snap ik dit volledig. Dit was genieten zoals genieten behoort te zijn! Zeker een aanrader als je een echte liefhebber bent! Bij alle wijnhuizen in de omgeving kun je die fantastische wijnen proeven, over smaaksensatie gesproken….. 

Rinuccio 1180

Als je in die buurt bent, wil ik je een tip meegeven van een wijnhuis die je zeker moet bezoeken: het wijnhuis van Antinori. Als je liefhebber bent van de meest heerlijke wijnen, moet je hier zeker geweest zijn, die wijnmakerij is echt zó geweldig!! Na een mooie rondleiding, die begint met een introductiefilm over de generatie Antinori, de 26e generatie is nu aan het roer, kregen we een 5 tal chianti’s van dit fenomenale wijnhuis te proeven met uitgebreide uitleg. De proeverij is zeker de moeite waard.

Daarna hebben we genoten in het bijbehorende restaurant Rinuccio 1180. Je kunt hier heerlijk lunchen en genieten van al deze topwijnen. Het is een heerlijke beleving die je niet snel zult vergeten! Wat mij betreft moet je zeker dit restaurant, Rinuccio 1180 bezoeken.                                                                                                                                                                                                         Dit is de link van deze toplocatie: Rinuccio 1180 restaurant

Laat me zeker weten hoe je dit bezoek ervaren hebt!

Ik ben benieuwd, maar eigenlijk weet ik het zeker dat je deze ervaring fantastisch zult vinden.

IMG_0196-2
Scroll naar boven