Welke hartige hapjes horen bij een originele high tea?

tea is tegenwoordig erg populair in Nederland. Niets is natuurlijk zo lekker als met vrienden, vriendinnen en familie rond de theepot te zitten en eens rustig de tijd nemen om eens heerlijk bij te praten. De term quality time past hier dus zeker ook bij! Uiteraard horen er ook hapjes naast de theepot maar welke hartige hapjes horen bij een originele high tea? Een kleine blik op de Engelse traditie geeft ons het antwoord.

De traditie van high tea

Het zal je niet verbazen dat de high tea uit Engeland is over komen varen. Afternoon Tea was al rond 1800 een volledig normaal gebruik op dit eiland. Er gaan diverse verhalen over het ontstaan van deze gewoonte. De meest gehoorde versie is dat Anna Maria Russell (dit was de 7e hertogin van Bedford) de tijd tussen de lunch en het diner te lang vond. Het was de gewoonte dat de avondmaaltijd pas rond 20:30 geserveerd werd. Gevalletje lekkere trek dus!

Deze hertogin vond het wel een goed idee om naast de traditionele kop thee, die rond 16:00 ingeschonken werd, een kleine maaltijd te nuttigen. Dit idee werd snel door meerdere mensen overgenomen, te beginnen met Queen Victoria. Hiermee is een nieuwe (goede) traditie tot stand gekomen. Deze goede gewoonte was in eerste instantie voorbehouden aan de upper class in Engeland maar drong snel door tot de andere lagen van de bevolking. 

In eerste instantie was de high tea een traditie voor de (welgestelde) vrouwen. De mannen hadden al snel een eigen invulling van de afternoon tea bedacht. Zij organiseerden bijeenkomsten in de plaatselijke clubs waar dames niet welkom waren. De thee werd hierbij al snel vervangen door koffie en er stond regelmatig een borreltje naast. Wellicht dat hieruit de vrijdagmiddagborrel is ontstaan maar daar geeft de geschiedenis geen uitsluitsel over. Pas in later stadium werd de high tea een moment waar mannen en vrouwen gezamenlijk genoten van het lekkers op tafel.

Afternoon tea zoals in Engeland geserveerd wordt

In de afternoon tea zoals in Engeland geserveerd wordt proef je bijna letterlijk nog de sporen die je leiden naar de traditie. Dit moment vindt nog altijd aan het eind van de middag plaats tussen 4 en 5 uur. Gedurende dit moment wordt er nog altijd veelvuldig sterke zwarte thee gedronken. Het is in Engeland de traditie dat hier broodachtige hapjes bij worden geserveerd. Dit kan uiteenlopen van scones, sandwiches (hartig belegd witbrood zonder korstjes), Engelse muffins of biscuit. 

Je kunt ook aanschuiven bij een high tea die tussen 5 en 6 uur wordt geserveerd waaraan ook wel de namen “meat tea” of “eating tea” worden gekoppeld. De thee is hetzelfde maar er verschijnen hapjes op tafel die meer weg hebben van het authentieke Engels ontbijt.

High tea in Nederland

De Nederlandse high tea heeft het meest weg van de eerder omschreven afternoon tea. In de meeste gevallen hebben we hier wel ons eigen tintje aangegeven. Onze “tea party” begint met het tijdstip waarop de high tea geserveerd wordt. In veel gevallen zijn we vanaf een uur of twee tot een uur of vijf aan het genieten van verschillende theesoorten en de meest originele combinaties van zoetige- en hartige hapjes. 

Hiermee hebben we een beetje een eigen twist gegeven aan “onze” high tea en lopen we een beetje uit de pas met de traditie. Uiteraard is dat geen probleem en kun je je culinaire creativiteit volledig laten gaan bij het organiseren van een tea party. Je kunt het je ook wat makkelijker maken….. 

Welke hartige hapjes horen bij een originele high tea?

Zoals je ziet kun je alle kanten op als je een high tea wilt organiseren. Je kunt er een eigen twist aan geven maar ook ervoor kiezen een beetje bij de authentieke stijl te blijven. Als je kiest voor een originele high tea is de kans groot dat je waarschijnlijk gaat kiezen voor brood gerelateerde hartige hapjes. Welke hartige hapjes daarbij horen? Je zou kunnen kiezen voor het klaarmaken van een grote berg sandwiches maar je kunt ook de keuze maken voor het gemak. Kijk maar eens naar ons veelzijdige aanbod in Luscious Loafs. Ook hartig, maar makkelijk want deze heerlijke broden bezorgen we kant en klaar bij je thuis. Je hebt dus echt quality time!

Daarnaast benader je de term “origineel” op verschillende manieren. Je blijft in de buurt van de traditie maar geen high tea hoeft hetzelfde te zijn. Er is immers genoeg keuze!

*******

Ontvang jij al onze “Brood inspiraties” ?

Velen genieten al van de tips van de bakker die hij geeft om je leven gezelliger te maken.

Schrijf je in via onze website en join us!

Wij houden zeker niet van spam, dat doen wij dan ook niet. 

Geen zin meer in gezelligheid? Uitschrijven kan heel makkelijk, maar dat wil je daarna vast niet meer.

pulla brood luscious loaf
Scroll naar boven