Smaken verschillen, dit is waarom jouw voorkeur naar hartig uitgaat boven zoet

Dat smaken verschillen weten we allemaal. Die verschillende smaken verdelen we onder in hartig of zoet. Wanneer gaat jouw voorkeur uit naar hartig? Wist je dat jouw lichaam je zelf het antwoord geeft? Je voorkeur voor zoet of hartig wordt namelijk voor een deel genetisch bepaald maar ook je leefpatroon speelt een rol. Wij zullen je vertellen hoe dit zit en leggen je uit waarom jouw lichaam soms zal vragen naar hartig brood. 

Wat is hartig eten?

Hartig eten zijn gerechten die een wat pittige en vooral krachtige smaak hebben. Dit eten heeft dus eerder een zoute- dan een zoete smaak. Hartige gerechten zoals vlees, vis of kaas zijn dan ook de absolute tegenhanger van zoete gerechten of beleg zoals taart, honing, jam of stroop.

Voorkeur voor hartig of zoet genetisch bepaald? 

In veel gevallen ben je óf een zoetekauw óf een fan van hartige snacks. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar deze voorkeuren. Veel van die onderzoeken wijzen uit dat je voorkeur voor hartig of zoet is aangeboren en dus genetisch bepaald. Dit is dus met de paplepel ingegoten voordat die paplepel zelfs bij je mond in de buurt is gekomen! Iedere persoon beschikt over specifieke receptoren die de basis behoefte aan hartig of zoet voor je regelen. Daarnaast spelen je eetgewoonten en je levensstijl hier ook een behoorlijke rol in. Ook dat zullen we je uitleggen. 

Wat is beter, zoet of zout?

Laten we één ding voorop stellen, er is geen sprake van dat zoet of hartig beter is dan de andere optie. Over het algemeen bevat het “zoet” meer suiker en vet maar het hartig juist meer zout. Er is dus een verschil in de voorziening van energie en voedingsstoffen tussen de twee opties. Je lichaam vraagt naar een specifieke smaak omdat het daar behoefte aan heeft. Die vraag van het lichaam komt voor een deel voort uit je eetgewoonten en een levensstijl.

Waarom jouw voorkeur naar hartig uitgaat boven zoet

Je zou soms bijna zeggen dat je een impulsieve trek hebt in echt iets hartigs of juist wat zoets. Dit is echter niet zo’n impulsieve handeling van je lichaam als je in eerste instantie zou denken. Er zijn ook diverse onderzoeken verricht waarom jouw voorkeur juist specifiek naar hartig uitgaat boven zoet, ongeacht de genen waar we het hierboven over hadden.

Veel onderzoeken wezen uit dat zin in het zout uit hartige happen niet te maken heeft met trek (echte honger bestaat uiteraard niet in Nederland) maar juist te maken kan hebben met dorst. Het is een reactie op het feit dat je gedehydrateerd bent! Je lichaam houdt zout vast maar door zweten verlies je juist zout. Je lichaam heeft dan ook een behoefte om het zoutgehalte dus weer aan te vullen. Hartige trek kan dus te maken hebben om de behoefte van vitamines en mineralen aan te vullen maar ook met een “verborgen” dorst.

Wist je overigens dat je sneller een behoefte hebt aan hartig (dus wat meer gezouten voeding) als je wat vermoeid bent of wat stress hebt? Deze smaak geeft je immers een snelle boost die je energie kan geven.

Je lichaam vraagt soms gewoon naar hartig brood!

Je lichaam zit zeer ingenieus in elkaar en geeft perfect aan waar je behoefte naar is. Hierdoor kun je zin hebben in zoetigheid, zin hebben in een hartige snack, zin in de cafeïne van koffie maar ook bijvoorbeeld zin hebben in brood.

Altijd handig dus om een paar Luscious Loafs binnen handbereik te hebben. Gelukkig kun je ze invriezen en hoef je nooit mis te grijpen.

Heb je trek gekregen? 

Dat snappen wij, bestel de broden via deze link klik hier


Wil je vaker brood inspiratie ontvangen van Bakker Martin? Met o.a. lekkere tips en recepten of leuke acties? Schrijf je via deze website in en blijf als eerste op de hoogte

Groetjes Irene en Martin

IMG_1589
Scroll naar boven